List otwarty Zespołu Eksperckiego przy IT do społeczeństwa białoruskiego

17.08.2020

Członkowie Zespołu Eksperckiego ds. sytuacji teatrów, powołanego przez Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego, wystosowali list otwarty do społeczeństwa białoruskiego walczącego o demokratyzację życia społecznego swojego kraju.

Źródło fot.: Наша Ніва

LIST OTWARTY DO SPOŁECZEŃSTWA BIAŁORUSKIEGO

Kierujemy wyrazy głębokiej sympatii i szacunku do Narodu Białoruskiego walczącego o demokratyzację życia społecznego swojego kraju, przeżywającego w ostatnich dniach trudne chwile, pełne przemocy i niczym nieusprawiedliwionego okrucieństwa ze strony organów państwa.

Pełni podziwu i uznania dla Waszych pokojowych dążeń do Wolności i Sprawiedliwości społecznej, jesteśmy solidarni ze wszystkimi demokratycznymi siłami zatroskanymi o lepsze i godniejsze życie Narodu Białoruskiego.

Wasza postawa, odważna, niezłomna i jednocześnie odrzucająca przemoc, powinna służyć przykładem dla innych narodów, zmagających się z autokratycznymi reżymami.

ŻYWIE BIELARUŚ!             ЖЫВЕ БЕЛАРУСЬ!

Członkowie Zespołu Eksperckiego przy Instytucie Teatralnym

LIST OTWARTY DO SPOŁECZENSTWA BIAŁORUSKIEGO

АДКРЫТЫ ЛІСТ БЕЛАРУСКАМУ ГРАМАДСТВУ

ZESPÓŁ EKSPERCKI